Activiteiten & Actueel

Open tuinendag Boxtel - Lennisheuvel: acht tuinen en Theetuin 't Bakhuys geopend

Op zondag 17 juni organiseren we weer voor onze leden de traditionele open tuinendag. Dit jaar wordt de open tuinendag gehouden in Boxtel en Lennisheuvel.

Het is een bijzondere activiteit van onze afdeling omdat we iedere keer weer in staat zijn om nieuwe tuinen te tonen aan onze leden. Je tuin en tuinervaringen delen met anderen geeft je nóg meer plezier in tuinieren en levert mogelijk ook weer nieuwe ideeën op voor je tuin!

Dit jaar hebben we in Boxtel en Lennisheuvel acht aantrekkelijke tuinen gevonden om te bezoeken. Extra bijzonder dit jaar is dat Theetuin 't Bakhuys speciaal is opengesteld voor onze open tuinendag!

  • De tuinen kunnen in willekeurige volgorde worden bezocht
  • Bezoek aan de tuinen is gratis
  • De tuinen zijn van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Voor een globale ligging van de tuinen zie onderstaande kaartjes.

 

Tuin 1: Lennisheuvel 93, 5281 LD Lennisheuvel

Dhr. en mevr. Koenraads over hun tuin: “Den Eijngel behoort tot één van de oudste panden van Boxtel (Lennisheuvel). De historie van dit pand gaat terug tot de 13e, wellicht 12e eeuw. De oudste delen van deze voormalige brouwerij, herberg en boerderij dateren uit de 2e helft van de 16e eeuw.

Vanaf de 19e eeuw is Den Eijngel in gebruik geweest als boerderij. Bij Den Eijngel behoorde een grote boomgaard die zich uitstrekte tot bijna het hart van Lennisheuvel. De eigenaren hebben ervoor gekozen bij Den Eijngel een boerentuin in te richten. Gecombineerd met traditionele elementen zoals een bakhuis en waterput levert dit een fraai beeld op. De beplanting is inheems en is een vaste waarde bij oude boerderijen. De hoogstamfruitbomen en het leifruit in de tuin bestaan uit historische rassen zoals bijvoorbeeld de Juttepeer die teruggaat tot de 14e eeuw. Ook is rekening gehouden met een insectvriendelijke tuin.

De tuin is relatief jong en 3 jaar geleden aangelegd. De open vlakken in de tuin zijn een verwijzing naar de zo kenmerkende openheid van boerenerven"."

Routebeschrijving: afslag Boxtel (nr 26) op de A2 linksaf de Keulse Baan op en bij de 4e rotonde ‘Lennisheuvel’ (3e afslag op de rotonde) aanhouden en vervolgens rechts aanhouden om Lennisheuvel in te rijden. Voor nummer 93 deze weg geheel afrijden tot de kruising met Mijlstraat.

Tuin 2: Puttersdreef Boxtel

Dhr. en mevr. Van Gestel:

“Onze tuin; genaamd "het Landje", aan de Puttersdreef pal tegen de geluidswal van de A2 heeft een oppervlakte van ongeveer 4500 vierkante meter, waar biodiversiteit hoog in het vaandel staat. De tuin bestaat uit fruitbomen, notenbomen, verschillende bessenstruiken, frambozen en moestuin. Er wordt bij ons met natuurlijke bemesting gewerkt [ composthoop] en worden er geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Verder veel eenjarige bloeiers en welke  zichzelf zaaien, heesters hosta's etc.en een natuurlijke vijver. En niet te vergeten, voor bedevaartgangers, een Maria Kapelletje.

Routebeschrijving: ‘Het Landje’ ligt voorbij het boerderijtje wat gelegen is aan de Puttersdreef nr.2. De Puttersdreef ligt langs de A2 en is bereikbaar vanuit de Europalaan via een zijweggetje (Maastrichtse weg ).

 

Tuin 3: Lennisheuvel 42, 5281 LG Lennisheuvel

Dhr. en mevr. Van de Langen:

“Vanuit onze passie voor tuinieren, Kees de moestuin en Nelleke de siertuin, zijn wij met veel plezier in onze tuin aan het werk. Door de jaren heen is de basis hetzelfde gebleven maar de beplanting zo nu en dan aangepast.  Er zijn vooral veel vaste planten gebruikt, met daartussen voldoende rustbrengers. In de moestuin van Kees zijn buiten groenten ook verschillende soorten leifruit te zien.”

Routebeschrijving: afslag Boxtel (nr 26) op de A2 linksaf de Keulse Baan op en bij de 4e rotonde 'Lennisheuvel' (3e afslag op de rotonde) aanhouden en vervolgens rechts aanhouden om Lennisheuvel in te rijden. Nummer 42 vind je na ongeveer 500 m aan de rechterhand.

 

Tuin 4: Lierenbout 43, 5283 AW Boxtel

Dhr. en mevr. Zuidgeest: "De tuin van Joan en Piet Zuidgeest is een liefhebberstuin van vaste planten. Niet groot (400 m2) maar met zoveel mogelijk ruimtelijk effect o.a. via de verkaveling van de percelen. Bijzondere soorten: stekelige berenklauw (Acanthus 'Jeff Albus'), karwijslelie (Selinum wallichianum), mexicaanse zonnebloem (Tithonia), en - dit jaar voor het eerst - een aantal witte eenjarigen. Enkele rozen en diverse clematissen zorgen voor het verticale accent. "

Routebeschrijving: in Boxtel richting Schijndel over de Schijndelseweg en bij de rotonde de 1e afslag nemen (vervolg Schijndelseweg) en rechts aanhouden de Europalaan in. Na circa 500 m de afslag links Lierenbout.

 

Tuin 5: Armehoefstraat 8a, 5281 LH Lennisheuvel

Dhr. en mevr. Joosten:

“Een onder architectuur aangelegde tuin die opvalt door grote lijnen en plantenvakken. De hoofdrol is weggelegd voor 2 vijvers, 1 in de voortuin en 1 in de achtertuin, die onderling verbonden zijn door een kunstmatig beekje, prachtig begroeid, met moerasplanten.

In de achtertuin valt een enorme Akebia quinata ( chocoladewingerd) op die in 5 jaar tijd is uitgegroeid tot een natuurlijke parasol. De achtertuin grenst aan een weiland met Ouessant-schaapjes en biedt vrij uitzicht, tussen de knotwilgen door, naar pas aangeplante fruitbomen.”

Routebeschrijving: afslag Boxtel (nr 26) op de A2 linksaf de Keulse Baan op en bij de 4e rotonde ‘Lennisheuvel’ (3e afslag op de rotonde) aanhouden en vervolgens rechts aanhouden om Lennisheuvel in te rijden. Op het eerste kruispunt rechtsaf de Armehoefstraat in en nr 8a is aan de rechterhand.

 

Tuin 6: Lennisheuvel 44, 5281 LG Lennisheuvel

Dhr. en mevr. Van Meurs:

“Het is een echte liefhebbers tuin zonder gras maar met veel paden. De paden zijn zo aangelegd om het tuinieren gemakkelijker te maken omdat je dan overal bij kunt. Veel terrasjes, zodat je altijd wel in de zon of schaduw kunt zitten met een overkapping in het centrum van de tuin. “

Routebeschrijving: afslag Boxtel (nr 26) op de A2 linksaf de Keulse Baan op en bij de 4e rotonde ‘Lennisheuvel’ (3e afslag op de rotonde) aanhouden en vervolgens rechts aanhouden om Lennisheuvel in te rijden. Nummer 44 vind je na ongeveer 500 m aan de rechterhand.

 

Tuin 7: Koevoortseweg 2, 5281 SC Lennisheuvel

Dhr. en mevr. Jonkers: “Romantisch Engelse tuin, ruim aangelegd  aan de rand van het buitengebied in Lennisheuvel voorzien van rozen, rododendrons, gazon en mooie fontein. Ook is er een groente tuintje en Boomgaard aanwezig.”

Routebeschrijving: afslag Boxtel (nr 26) op de A2 linksaf de Keulse Baan op en bij de 4e rotonde ‘Lennisheuvel’ (3e afslag op de rotonde) aanhouden en vervolgens rechts aanhouden om Lennisheuvel in te rijden. Deze weg geheel afrijden en de kruising met de Mijlstraat oversteken om de Koevoortseweg in te rijden (nummer 2 is direct aan de rechterhand).

 

Tuin 8: Mijlstraat 82, 5281 RL Lennisheuvel

Dhr. en mevr. Simons: "Onze tuin is in totaal 2.000 m2. Omgeven door diverse, mooie borders en grote bijzondere bomen. Ook is hier een groentetuin gelegen. Naast onze liefde voor tuinieren komt hierin nog een andere passie tot uitdrukking. Beeldhouwwerken van Paul, maken deze groene oase eveneens tot een 'Beeldentuin'. In de voortuin zijn vel vaste planten en een mooie Acer griseum te zien.

Routebeschrijving: afslag Boxtel (nr 26) op de A2 linksaf de Keulse Baan op en bij de 4e rotonde ‘Lennisheuvel’ (3e afslag op de rotonde) aanhouden en vervolgens rechts aanhouden om Lennisheuvel in te rijden. Deze weg geheel afrijden en op de kruising met de Mijlstraat linksaf slaan. Nummer 82 is na ongeveer 65 m aan de rechterhand.

Speciaal opengesteld: Theetuin t Bakhuys, De Bocht 4, 5281 PE Boxtel

Theetuin 't Bakhuys is een landelijke theetuin met heerlijke homemade taart en heel veel soorten losse thee en natuurlijk ook koffie hoor. Ook kun je hier lekker lunchen met eigengebakken boerenbrood en eitjes van eigen kippetjes. Je bent van harte welkom op deze Open Tuinendag. Ons motto is * Gastvrijheid * Rust* Genieten*.

Routebeschrijving: afslag Boxtel (nr 26) op de A2 linksaf de Keulse Baan op en bij de 4e rotonde ‘Lennisheuvel’ (3e afslag op de rotonde) aanhouden en vervolgens rechts aanhouden om Lennisheuvel in te rijden. Op het eerste kruispunt linksaf De Brede Heide volgen en na ca 600 m linksaf De Bocht inrijden. Parkeren bij de theetuin.

  

meer

.

22
Mar
Beloond voor wachten op de zon
21
Mar
Ze zijn er nog: pad en salamander