Open Tuinendag zondag 18 juni in Esch

Van 10 tot en met 18 juni 2017 organiseert Groei&Bloei weer de Nationale Tuinweek! De week wordt in het hele land feestelijk afgesloten met het Nationale Open Tuinenweekend. Dit jaar heeft Groei&Bloei Het Groene Woud in de omgeving van Esch een aantal aantrekkelijke tuinen gevonden om te bezoeken op de Open Tuinendag op zondag 18 juni.

• De tuinen kunnen in willekeurige volgorde worden bezocht
  • Bezoek aan de tuinen is gratis
  • De tuinen zijn van 11.00 tot 17.00 uur geopend

1. Tuin van Peggy Bannier en Casper Rupert

Onze tuin is nu zo’n twaalf jaar oud en bestaat uit bloemrijk hooiland, een paddenpoel, jonge bosjes en hagen. Maar ook uit vaste planten, borders en een gazon rond het huis.

We streven naar zoveel mogelijk natuur(waarden) ofwel biodiversiteit, en dat lukt aardig. Zo broeden in de buurt inmiddels elk jaar putters; ze komen af op de zaden van distelachtige kruiden in het hooiland. Putters kende ik daarvoor alleen van plaatjes! En dat geldt ook voor de kamsalamanders in de poel.“

• Locatie: Groensteeg 5, 5261 LD  Vught
  • Parkeren: op het weggetje langs het spoor

2. Tuin van Lia en Jos van Osta-deWerdt

“De tuin is 20 jaar geleden onder architectuur aangelegd en in de loop der jaren uitgegroeid tot een volwassen tuin waarin ieder seizoen z’n charmes kent. In de basis is de tuin hetzelfde gebleven. Wel maakten we hier en daar andere plantenkeuzes en werd het klimrek vervangen door een heerlijk zwembad. De tuin is een oase van rust ondanks, of wellicht dankzij, het getjilp en gefluit van vogels, het gezoem van de bijen, gekwaak van een kikker of het geluid van een tractor die in de landerijen bezig is. Stamrozen, hortensias Annabelle, vingerhoedskruid, vrouwenmantel, dakplatanen, vlierbes en beukenhagen geven vele mooie doorkijkjes in de tuin. Het is ook een heerlijke tuin om onder de krulwilg met vrienden een hapje te eten van de bbq of te chillen bij de cortenstalen buitenhaard. Kortom: voor ons is de tuin volop genieten!”

• Locatie: Dorpsstraat 30B, 5296 LV  Esch
  • Parkeren: op Vinkenheuvel en Den Boogerd of op de Markt

3. Tuin van Katrien van Lankveld en Hans van Dommelen

Toen de huidige bewoners het huis in 1995 kochten, was de tuin een donker bos dat lang dienst heeft gedaan als speelbos voor de kinderen. Nu is de verrassing groot als je onder de druiven door achter het oude woonhuis in de Lochtenberg komt. Een tuin waarin van alles valt te ontdekken. Een mooi samenspel van stijlvolle bebouwing, zithoekjes,  waterpartijen en veel groen. De oude fruitbomen op het gras en het Hans en Grietje kippenhok maken de sfeer van een oud boerenerf compleet. Door de markante stenen wasplek waan je je in Frankrijk. Het is een heerlijke tuin om met vrienden en familie in te vertoeven. Er is al menig tuinfeest gevierd.

• Locatie: Lochtenberg 7, 5296 LL  Esch
  • Parkeren: op de Markt in Esch

4. Tuin van Helma Willems en Ruud Bolsius

“De tuin is gelegen aan de Essche Stroom en wat zo bijzonder is, is dat de omgeving deel uitmaakt van onze weidse blik. Twee jaar geleden heeft de tuin een metamorfose ondergaan. Ontwerpster Danielle Hulstbos heeft samen met ons de tuin een nieuwe eigentijdse look gegeven. Frans Schweigmann heeft het tuinhuis bedacht en uitgevoerd.

Een aantal kernwoorden die passen bij de tuin: transparantie, zichtlijnen, modern, eigentijds tuinhuis en vaste planten. Wij laten u, als trotse eigenaren, graag meegenieten van onze tuin.”

• Locatie: Kollenberg 53, 5296 LC  Esch
  • Parkeren: in de straat is voldoende parkeergelegenheid

5. De moESCHtuin

De moESCHtuin in Esch is een samen-tuin die met de hulp van dorpelingen in 2014 is ontstaan onder de hoede van de LNMH, de natuur- en milieuvereniging Haaren. Zo’n vijftien personen/gezinnen onderhouden nu de tuin, waarin fruit, groente, kruiden en bloemen groeien. Opvallend zijn de ronde bedden, die de mooie tuin een vriendelijke sfeer geven. Ook worden er bijen gehouden. Op de gezamenlijke maandelijkse werkdagen is het er een gezellige boel met een bende spelende kinderen. Het is de moeite waard om deze parel in het groen te bezoeken onder het genot van koffie/thee en iets lekkers!

• Locatie: Witvensedijk 2B-2F, 5296 KH  Esch
  • Parkeren: auto's kun je in de straat kwijt en voor fietsen is er plek achter
  • Bezoek ook de facebookpagina van de moESCHtuin

Download de routebeschrijving naar de Open Tuinen

Voor al deze gastvrije tuinbezitters en organisatoren - en natuurlijk ook voor alle bezoekers - hopen wij op stralend zomerweer, zodat er weer volop genoten kan worden van al wat groeit en bloeit. Misschien pak je zelfs de fiets? Klik hier voor de flyer met alle informatie en routebeschrijvingen, print uit en neem mee!